Kings Place
Image default
Bedrijven

Waarom zijn ingenieurs belangrijk in de maatschappij?

Ingenieurs hebben verschillende taken in de maatschappij, maar ze komen allemaal overeen met één specifiek onderdeel. Het onderhouden en vernieuwen van alles wat te maken heeft met een betere bereikbaarheid en mobiliteit van wegen, wateren, kanalen, waterkades of staalconstructies. Een ingenieur maakt vaak tekeningen en berekeningen voor opdrachten waarbij bijvoorbeeld een nieuwe brug geplaatst gaat worden of een waterkade gerenoveerd moet worden. Je kunt je denk ik wel voorstellen hoe lastig dit kan zijn en het is vooral veel rekenwerk. Er moet met alles rekening gehouden worden en dat maakt het een technisch vak. Een ingenieur houd zich voornamelijk bezig met de civiele techniek in ons land en je kan wel zeggen dat dat erg belangrijk is. 

Hebben alle ingenieurs hetzelfde werk?

Het antwoord op deze vraag is nee, want je hebt verschillende soorten ingenieurs. Een ingenieur kan zich namelijk gespecialiseerd hebben in de onderstaande voorbeelden:

  • Industrieel wetenschapper, industrieel ingenieur

  • Master ingenieur wetenschapper, burgerlijk ingenieur

  • Bio ingenieur wetenschapper, Bio ingenieur

  • Economische ingenieur wetenschapper, handelsingenieur

Deze bovenstaand genoemde ingenieurs, hebben iedereen een eigen master opleiding in België. 

Welke opleiding doe je voor ingenieurs?

De opleiding voor bio-ingenieur heeft veel vakken. De vakken die je gaat volgen op de opleiding zijn, wiskunde, biologie, chemie en fysica. In de opleiding worden wetenschappen geïntegreerd gebruikt. In de opleiding richt je je vooral op de flora en fauna, bodem, lucht en water. 

Een industrieel ingenieur houdt zich weer met andere onderdelen bezig, zoals het oplossen of zoeken naar oplossingen van technische problemen en lever je bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve processen, producten en diensten van mens en maatschappij. 

Wat verdien je als ingenieur?

Als ingenieur kan je veel verdienen, dit loopt op naarmate je meer ervaring hebt. Als startende ingenieur van je rond de 3 duizend euro bruto per maand verdienen. Na 3 jaar kan dit oplopen tot 6 duizend euro bruto per maand.