Kings-place

Waarom Plexiglas zo populair is geworden

Verbouwen

Wanneer we het hebben over plexiglas dan is het direct noodzakelijk om een aantal andere vergelijkbare namen te benoemen voor deze populaire materiaalsoort. Plexiglas wordt ook wel perspex of acrylaat genoemd en kan zowel als gegoten of geextrudeerde uitvoering geleverd worden. Een gegoten acrylaat plaat is nagenoeg spanningsvrij en hierdoor dus erg goed te bewerken. De geextrudeerde uitvoering kan onder temperatuur eenvoudig te vervormen maar als het gaat om lichtdoorlatendheid dan is de gegoten uitvoering beter. Natuurlijk een eigenschap die het materiaal zo bijzonder maakt is de uitstekende licht doorlatendheid. Een materiaalsoort die het op vele fronten wint van glas en bovendien heeft acrylaat maar een vochtopname van ongeveer 0,2%.

Eigenschappen van plexiglas

Plexiglas heeft een aantal bijzondere eigenschappen waarom het materiaal zo uniek is om te gebruiken in de praktijk. Ten eerste heeft het materiaal een hoog elastisch vermogen bij verwarming. Natuurlijk zal er een klein percentage krimp ontstaan waar bij toepassingen als voorzetramen natuurlijk rekening moet worden gehouden. Het materiaal is minder geschikt als isolatie vanwege de beperkte vochtopname. De acrylaat platen kunnen overigens ook elektrisch sterk geladen raken waar rekening mee dient worden gehouden. Het materiaal zelf is niet giftig en mag hierdoor dus ook gebruikt worden voor levensmiddelen.

Toepassingen van plexiglas in de praktijk

Omdat Plexiglas veel meer voordelen heeft in het gebruik dan gewoon glas zien we ook in de praktijk de toepassingen toenemen. Het toepassen voor verpakking van levensmiddelen maar ook voor overkappingen, geluidsschermen, voorzetramen, displays, bootruiten, vitrines, luifels, gevelreclame, windschermen, naamborden en vele display toepassingen van visitekaartje tot blokjes of kappen voor musea of juweliers. Juist vanwege de breukvastheid (30x sterker dan glas) en enorme helderheid van de materiaalsoort is het ook toegepast op specifieke toepassingen in de interieurbouw. Denk bijvoorbeeld aan beschermde balies of waardetransport beveiliging. Kortom veel toepassingen van plexiglas maken deze materiaalsoort steeds populairder.