Kings Place
Image default
Aanbiedingen

Van First Party tot Sixth Party Logistics: alles wat jij hierover moet weten

Van First Party tot Sixth Party Logistics: alles wat jij hierover moet weten

Wanneer je binnen de logistieke sector werkzaam bent, heb je vast al wel eens van de volgende termen gehoord: 1PL, 2PL, 3PL, 4PL, 5PL en 6PL. De toevoeging ‘PL’ staat voor ‘Party Logistics’. Het heeft betrekking op de verschillende gradaties van uitbesteden die binnen de logistieke sector onderscheiden kunnen worden. Maar wat houdt iedere gradatie nu precies in? Lees snel verder om erachter te komen!

 

1PL, oftewel, First Party Logistics

Zoals hierboven al even kort is gezegd, gaan 1PL tot en met 6PL over de mate van uitbesteding. De allereerste stap hierin is 1PL, oftewel, First Party Logistics. Hoewel 1PL wel tot de verschillende gradaties wordt gerekend, is er hierbij eigenlijk nog geen sprake van uitbesteding. Het producerende bedrijf houdt het transport en de logistiek namelijk helemaal in eigen hand. Dit zie je vaak bij kleine bedrijven die nog niet zo lang actief zijn op de markt en het daardoor allemaal nog zelf kunnen regelen.

 

Het verschil tussen 2PL, 3PL en 4PL

Bij 2PL wordt er één onderdeel, zoals het transport, uitbesteed. Bij 3PL komt daar een extra onderdeel bij. Vaak is dit de opslag, inclusief alles wat daarbij komt kijken. Denk aan voorraadbeheer bijvoorbeeld. Zaken als facturatie en productorders worden nog wel door het opdrachtgevende bedrijf zelf geregeld. Het zijn dus de onderdelen aan het eind van de keten (transport en opslag) die als eerste worden uitbesteed aan een externe partij. Bij 4PL wordt ook het inschakelen van dit soort externe partijen uit handen gegeven aan een soort agent die optreedt als coördinerende partij. Deze 4PL partner is daarnaast verantwoordelijk voor onder meer de strategiebepaling. Op de website van Melis transportbedrijf lees je er meer over.

 

Bij 4PL houdt het echter nog niet op

Hoewel 1PL tot en met 4PL het populairst zijn, betekent dit echter niet dat het bij 4PL ophoudt. Ook 5PL en 6PL zijn termen die steeds vaker gebruikt worden. Zo wordt bij Fifth Party Logistics de gehele supply chain uit handen gegeven, dus van het begin van de logistieke keten tot het eind. Dit geldt ook voor Sixth Party Logistics, alleen wordt hierbij (een deel van) de supply chain geautomatiseerd en wordt er waar mogelijk AI, oftewel, kunstmatige intelligentie ingezet. Bij 6PL functioneert de logistieke keten op basis van ontwikkelingen en trends in de markt en de daaruit voortvloeiende prognoses.

 

https://www.melislogistics.nl/