5 stappen met de RI&E

In de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) worden de risico’s van vele verschillende werkzaamheden vastgelegd. Zodoende krijg je een risicoprofiel en uitgangspunten die de aandacht verdienen. Ook krijg je in beeld wie, waarom, wat en hoe vaak de risico’s voorkomen. Een PvA (Plan van Aanpak) is de basis voor een RI&E. Hierin komen de te nemen stappen om de werkplek zo veilig mogelijk te maken. De maatregelen en wie hier verantwoordelijk voor is, vormen de basis van dit document. Met deze stappen creëer je een super goed systeem.

Stap 1: Ga eerst inventariseren

Ga als aller eerste inventariseren. Breng de risico’s in kaart en documenteer deze risico’s. Door gebruik te maken van een RI&E instrument, kun je eenvoudig zelf een RI&E maken. Maar er zijn ook organisaties die een specialisme hebben om dit voor je te verzorgen. Ze hebben veel ervaring met andere RI&E’s waardoor het werken vaak wat sneller gaat. Maar daarnaast is de RI&E ook vaak wat beter en betrouwbaarder. Er zijn ook bedrijven die ene RI&E training geven.

Stap 2: Evalueer, evalueer en evalueer

Sluit als eerste de grootste risico’s uit en vervolgens de meest voorkomende risico’s. De vraag die je jezelf moet stellen is hoe groot zijn ze en welke zijn de grootste risico’s? Sommige risico’s dienen onmiddellijk te worden opgelost gezien de omvang van het gevaar. Er zijn andere risico’s die op de lange termijn kunnen worden aangepakt om de organisatie nog verder te verbeteren. Prioriteer en breng ze goed in kaart.

Stap 3: Het Plan van Aanpak

Nadat de prioriteit is bepaald, is het raadzaam om een plan van aanpak te maken. Hierin documenteer je wie verantwoordelijk is om het risico te beperken en de datum waarop dit uiterlijk klaar moet zijn. Hier komen alle maatregelen die genomen moeten worden. Idealiter is het om een risicoloze organisatie te worden.

Stap 4: Toetsen

Wanneer je zelf een RI&E hebt uitgevoerd, raden we aan om deze te laten toetsen door een deskundige. Deze deskundige wordt ook wel een kerndeskundige genoemd. Deze kerndeskundige kijkt of overal rekening mee is gehouden. In bepaalde situaties is een toetsing niet nodig:

  1. Wanneer de RI&E is uitgevoerd door een deskundige.
  2. Alle medewerkers werken in totaal 40 uur of minder.
  3. De organisatie bestaat uit maximaal 25 medewerkers en er is gebruik gemaakt van een branche RI&E.

Stap 5: Starten!

Ga van start. Nu begint het namelijk pas echt. Ga aan de slag met de uitkomsten van de RI&E. Dit worden ook wel beheersmaatregelen genoemd. We zien nog wel eens dat deze laatste stap wordt vergeten. Juist dit is erg belangrijk om te doen. De registratie van incidenten is namelijk erg belangrijk. Je wilt uiteindelijk een veilige werkomgeving.

Succes met de uitvoer!

Contactlijm voor professionals door professionals

Lijm bestaat al sinds de prehistorie en wat zijn we blij dat lijm op de wereld is gekomen! Want wanneer onze kleine deugnieten onze lievelingsvaas per ongeluk omver stoten en ons achterlaten met enkel wat brokstukken, dan hebben we gelukkig nog lijm die ons uit de nood komt helpen! Maar ook wanneer de hak van onze lievelingsschoen afbreekt, of we onze favoriete vakantiefoto’s in een mooi fotoboek willen verzamelen komt lijm ons te hulp. Lijm kan in zo veel situaties zo handig zijn, maar niet elke soort van lijm helpt voor elke situatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele verschillende soorten van lijm beschikbaar en is er voor elk probleempje of missie wel eentje die daarbij past.

Er zijn zodanig veel verschillende soorten lijm beschikbaar, dat het voor ons moeilijk wordt om een keuze te maken. Je keuze zal voornamelijk afhangen van wat je precies met de lijm wilt bereiken. Zo kan je kiezen voor Pritt wanneer je kinderen een collage moeten maken als schoolopdracht.

Of je kan kiezen voor plakband wanneer je simpelweg een poster aan je muur wilt bevestigen. In de meeste andere gevallen is contactlijm de beste keuze. Want contactlijm is over het algemeen de beste keuze die je kan maken als je kiest voor lijm, omdat contactlijm je in vele situaties uit de nood kan helpen en omdat contactlijm multifunctioneel is!

Ook contactlijm is er in verschillende soorten, je kan kiezen voor contactlijm die doorzichtig is zodat je een mooier resultaat kan bereiken en er is zelfs contactlijm die waterproef is, zodat hij in alle omstandigheden goed blijft!

Met contactlijm kan je alle materialen aan elkaar plakken. Contactlijm kan je gebruiken voor papier, maar ook voor glas,metaal, leer. Contactlijm is ideaal om je de kosten van een schoenmaker uit te besparen, om je gebroken favoriet beeldje er weer als nieuw uit te laten zien en zelfs in de bouw worden ze vaak gebruikt( het vastlijmen van kaders, vloeren,) het wordt gebruikt bij hobby’s zoals modelbouw en puzzelwerk.

https://www.meiboom.eu/contactlijm/contactlijm-kopen

Waarom Plexiglas zo populair is geworden

Wanneer we het hebben over plexiglas dan is het direct noodzakelijk om een aantal andere vergelijkbare namen te benoemen voor deze populaire materiaalsoort. Plexiglas wordt ook wel perspex of acrylaat genoemd en kan zowel als gegoten of geextrudeerde uitvoering geleverd worden. Een gegoten acrylaat plaat is nagenoeg spanningsvrij en hierdoor dus erg goed te bewerken. De geextrudeerde uitvoering kan onder temperatuur eenvoudig te vervormen maar als het gaat om lichtdoorlatendheid dan is de gegoten uitvoering beter. Natuurlijk een eigenschap die het materiaal zo bijzonder maakt is de uitstekende licht doorlatendheid. Een materiaalsoort die het op vele fronten wint van glas en bovendien heeft acrylaat maar een vochtopname van ongeveer 0,2%.

Eigenschappen van plexiglas

Plexiglas heeft een aantal bijzondere eigenschappen waarom het materiaal zo uniek is om te gebruiken in de praktijk. Ten eerste heeft het materiaal een hoog elastisch vermogen bij verwarming. Natuurlijk zal er een klein percentage krimp ontstaan waar bij toepassingen als voorzetramen natuurlijk rekening moet worden gehouden. Het materiaal is minder geschikt als isolatie vanwege de beperkte vochtopname. De acrylaat platen kunnen overigens ook elektrisch sterk geladen raken waar rekening mee dient worden gehouden. Het materiaal zelf is niet giftig en mag hierdoor dus ook gebruikt worden voor levensmiddelen.

Toepassingen van plexiglas in de praktijk

Omdat Plexiglas veel meer voordelen heeft in het gebruik dan gewoon glas zien we ook in de praktijk de toepassingen toenemen. Het toepassen voor verpakking van levensmiddelen maar ook voor overkappingen, geluidsschermen, voorzetramen, displays, bootruiten, vitrines, luifels, gevelreclame, windschermen, naamborden en vele display toepassingen van visitekaartje tot blokjes of kappen voor musea of juweliers. Juist vanwege de breukvastheid (30x sterker dan glas) en enorme helderheid van de materiaalsoort is het ook toegepast op specifieke toepassingen in de interieurbouw. Denk bijvoorbeeld aan beschermde balies of waardetransport beveiliging. Kortom veel toepassingen van plexiglas maken deze materiaalsoort steeds populairder.