Is een 3d pen gevaarlijk

Omdat de 3d pen steeds populairder is geworden en ook veel kinderen de 3d pen gebruiken en het hier toch om een elektrisch product gaat is het belangrijk om te weten of de 3d pen gevaarlijk is. Welnu net zoals veel elektrische apparaten is ook de 3d pen niet zonder gevaren. Maar bij de 3d printer pen zijn er nog wel een aantal andere belangrijke aandachtspunten voor het gebruik van kinderen die we in dit artikel willen toelichten. Belangrijk om mee te beginnen is dat de advies leeftijd voor kinderen vanaf 8 jaar is. Dit is niet alleen voor de veiligheid maar omdat kinderen vanaf 8 jaar voldoende ontwikkeld zijn om met een 3d pen te kunnen tekenen.

De 3d pen wordt heet

Jazeker een 3d pen wordt warm aan het puntje van de 3d pen welke ook wel de nozzle wordt genoemd. Een 3d pen kan alleen tekenen met een plastic vulling die ook wel filament wordt genoemd. Om deze plastics te doen smelten is een temperatuur van minimaal 180 graden noodzakelijk. Aangezien de nozzle voor deze verwarming zorgt zal deze dus ook erg warm zijn en aanraking met de huid worden voorkomen. De 3d pen kun je zonder enige vorm van verwarming in de hand houden alleen het puntje wordt echt warm. Overigens zal het filament niet deze temperatuur hebben op het moment dat deze uit de pen komt. Het plastic koelt razendsnel af. Het advies is wel om de 3d pen bij kinderen vanaf 8 jaar onder toeziend oog van een volwassene te laten gebruiken. Vanaf een jaar of 12 kunnen kinderen de 3d pen zelfstandig gebruiken.

Let op bij ABS er komen schadelijke stoffen vrij bij printen 

Er zijn verschillende soorten filamenten en bij verhitting van ABS filament komen er inderdaad schadelijke stoffen vrij. ABS is vervaardigd uit aardolie en bij verbranding is dit schadelijk. Zorg ervoor dat de kamer goed wordt geventileerd of kies voor het PLA filament welke volledig uit natuurlijke plantaardige stoffen is gefabriceerd en dus geen schadelijke stoffen bevat. Voor een overzicht van veilige 3d pennen in België neemt u dan gerust een kijkje op de website van 3dpenstunter.

Hoe kun je creativiteit bij kinderen stimuleren

Creatieve mensen zijn continue bezig om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en gebleken is dat creatieve mensen vaak een betere carrière in het verschiet ligt dan kinderen waarbij het ontbreekt aan creativiteit. Let wel we hebben het hier niet alleen over volwassenen die als kunstenaar door het leven gaan maar vooral ook zakelijke functies hebben continue behoefte aan mensen die vanuit de creativiteit met nieuwe oplossingen komen. Het begint vaak bij de eerste talenten van het kind waarbinnen de creativiteit een afzonderlijke rol heeft. Het talent ontwikkelen is iets waarbij de mate van creativiteit vaak bepalend is hoe goed iemand ook daadwerkelijk wordt binnen zijn talent.

Creativiteit stimuleren

Creativiteit zorgt ervoor dat mensen uitdagingen gaan oplossen door het gebruik van verschillende varianten. Succesvolle mensen hebben creativiteit nodig om continue verbeteringen door te voeren en dit als een vanzelfsprekendheid uit te voeren. Deze vorm van creativiteit is bij ieder mens vanaf de geboorte van nature aanwezig de kunt is alleen om het te stimuleren. Het is niet slim om kinderen de vorm van het nemen van beslissingen in het leven te ontnemen. Doordat ze zelf dingen ontdekken en uitvoeren zullen ze veel meer leren en hun creativiteit worden gestimuleerd. Belangrijk is om vooral de creativiteit te stimuleren bij kinderen.

Laat kinderen vooral experimenteren

Kinderen hebben in hun jeugd de mogelijkheden nodig om te kunnen experimenteren. Nieuwe technologische ontwikkelingen als internet geven de kinderen oneindig veel prikkels om experimenten uit te proberen. Laat kinderen dit vooral doen en laat ze nadenken over wat ze doen. Een mooi voorbeeld is de 3D pen van doodler die vooral kinderen een speciale beleving geeft bij het experimenteren met objecten en het tekenen in ruimtelijke zin. Elke stap om iets te maken zal een vorm van creativiteit zijn die op een moderne manier wordt aangeleerd.

 

https://www.3dpenstunter.nl/